Continuïteit waarborgen

Hoe belangrijk het is dat de verkeersleiding altijd zijn werk kan doen, bleek toen eind 2010 brand uitbrak in de verkeersleidingspost Utrecht en de dienstregeling pas 24 uur later weer op gang kwam. Dit heeft het besef verder versterkt dat er uitwijkmogelijkheden moeten zijn voor het geval dat een storing zo ernstig is dat de verkeersleiding op een van de posten zelf niet meer kan functioneren. In 2011 zijn stappen gezet om de continuïteit op het spoor te waarborgen.

Continuïteit

De verkeersleiding van ProRail bewaakt dat de treinen veilig volgens de dienstregeling blijven rijden. Als zich een storing voordoet, stuurt de verkeersleiding bij. De hoogste prioriteit is dan om de reizigers op hun bestemming te brengen. De dienstregeling wordt zo snel mogelijk hersteld om escalatie van de verstoring te voorkomen.

De continuïteit van de dagelijkse operatie

Bij storingen maakt de verkeersleiding samen met de vervoerders plannen voor herstel van de treinenloop. Informatie over de storing en de gewijzigde treinenloop stellen we beschikbaar aan de vervoerders, zodat zij hun klanten kunnen informeren.

Hoe waarborgen we de continuïteit op het spoor?

  • In 2011 zijn een uitwijkseinzaal en -computercentrum gerealiseerd en in productie genomen. Vijf grote verkeersleidingsposten zijn al aangesloten. In 2012 volgen de overige acht posten.
  • Op verschillende verkeersleidingscentra zijn in 2011 proeven uitgevoerd met gezamenlijke fysieke of virtuele werkplekken gecreëerd voor ProRailers en NS'ers, om bij storingen nog beter te kunnen samenwerken. Ook met regionale vervoerders zijn dergelijke proeven met vormen van samenwerking opgezet.
  • De bijsturing van de treindienst bij grotere verstoringen is gecentraliseerd in het Operationele Controle Centrum Rail (OCCR).
  • De vier regionale schakel- en meldcentrales van ProRail zijn in 2011 gecentraliseerd in het OCCR. Hierdoor is een robuust landelijk Operationeel Besturingscentrum Infra (OBI) ontstaan dat de infrastructuur bedient en bewaakt en het functieherstel bij verstoringen regisseert.